Schlotterer árnyékolástechnika

A nap és a fény fontos szerepet tölt be életünkben, otthonunkban és a helyünkön egyaránt. Ez a mai modern építészeti irányzatot is befolyásolja. Mindenekelőtt akkor, ha az épületen a nagy üvegfelületek dominálnak, ahogy az ma egyre inkább jellemző. Ezért a korszerű árnyékolástechnika szerves részét kell, hogy képezze az energiahatékony épületburkolatoknak. A korszerű napvédelem lényegesen hozzájárul az energetikai és klímavédelmi célok eléréséhez és jelentősen javítja a családi házak, valamint az irodaépületek energiamérlegét. 

A modern árnyékolástechnika egyrészt alacsony külső hőmérsékletnél hasznosítja az ingyenes szoláris energiát és ezzel fűtési költséget takarít meg; másrészt véd a nyári túlmelegedéstől, mellyel csökkenti a kiegészítő hűtőberendezések energiaköltségeit. Ezen kívül a mozgatható árnyékolás lehetővé teszi a természetes napfény irányítását, amely hozzájárul a világítás költségeinek csökkentéséhez. 

Az árnyékolástechnika előnyei:

  • Évente nagyjából 30 kWh/m2-el csökken a hűtési terhelés
  • A passzív hűtés lehetővé teszi a nyári túlmelegedés elkerülését
  • Passzív fűtésként hasznosítható évente kb. 10 kWh/m2 ingyenes napenergia
  • A több természetes fény a világítási költségek 50-80%-os csökkenését eredményezi
  • Az U-érték javítása a hőveszteség csökkentése révén

Nagyobb energiahatékonyság télen

A modern árnyékolástechnikai rendszerek a napszaknak és az évszaknak megfelelően szabályozzák és adagolják az energiát. Földrajzi szélességünkön a nap ereje üvegfelület-négyzetméterenként (beltérben) 500 W-ig terjedő energiát biztosít, melyet a fűtési időszakban feltétlenül hőforrásként kell hasznosítanunk. 

Nagyobb energiahatékonyság nyáron

Otthonunkban és munkahelyünkön a hőmérsékletnek nyáron is 27 fok alatt kell lennie, mert ennél magasabb hőmérsékletnél jelentősen csökken a komfortérzetünk és teljesítőképességünk. A lakóépületeket úgy kell tervezni, hogy nappal ezt a hőmérsékleti határt kényszerszellőztetés és klimatizálás nélkül se lépjük túl. Éjszaka ez az érték kb. 25 fok, mely a pihentető alvás elengedhetetlen feltétele. Meleg évszakokban a modern árnyékolástechnikával kb. 5 fokos hőmérséklet csökkenést tudunk elérni. 

Fontos tudnunk, hogy háromszor annyi energia kell ahhoz, hogy a belső hőmérsékletet 1 fokkal lehűtsük, mint hogy ugyanennyivel felmelegítsük!